Windows 10

Geschreven door Martijn Braam op 2015-02-02

30 september 2014 kondigde Microsoft voor het eerst officieel Windows 10 aan. De laatste maanden zijn een paar "Technical previews" uitgebracht zodat softwarefabrikanten hun programma's en apparaten kunnen testen met de nieuwe Windows versie. Ook wij hebben de testversie van Windows 10 gedownload en gekeken wat de verschillen zijn met de vorige Windows versies.

Waar is windows 9?

Microsoft heeft besloten om Windows 9 over te slaan in hun versienummering. Dit is omdat sommige (oudere) software tijdens de installatie controlleert of de computer geschikt is voor de installatie, maar dit op de verkeerde manier doen. Daardoor kan Windows 9 door die programma's herkend worden als Windows 95 of 98 en een foutmelding geven. Om dit soort problemen te voorkomen heet de nieuwe Windows versie dus Windows 10.

Wat is er nieuw?

In Windows 10 wordende nieuwe elementen van het Windows 8 ontwerp gecombineerd met de meer "traditionele" elementen van Windows 7. Zo is het startmenu terug wat meer op het oude Windows 7 menu lijkt maar heeft een stuk met tegels erbij van het Windows 8 ontwerp. Ook heeft Windows 10 een assistent geinspireerd op Siri van Apple. De Microsoft versie van deze assistent heet Cortana en is beschikbaar op de Windows 10 computers, tablets en telefoons.

De Windows 8 apps kunnen nu ook in losse vensters openen in plaats van het volledige scherm standaard in te nemen voor elke applicatie. Dit zorgt er voor dat de nieuwe apps een stuk beter integreren in de normale computers werkwijze.

Ook Internet Explorer is onder handen genomen. Er is een volledig nieuwe browser gemaakt die Spartan heet. Deze nieuwe browser gebruikt nog intern dezelfde componenten als Internet Explorer maar werkt meer zoals Firefox of Google Chrome.

Wanneer is het verkrijgbaar?

Zoals het nu lijkt word Windows 10 het einde van 2015 uitgebracht. Als u een Windows 7 of Windows 8 licentie heeft kan u het eerste jaar dat Windows 10 is uitgebracht gratis upgraden naar Windows 10.