Bereik test Mikrotik hAP router/accesspoint

Geschreven door Martijn Braam op 2015-06-04

Voor MKB'ers levert BrixIT op dit moment Mikrotik RB2011 routers. Dit zijn erg snelle en stabiele routers voor een bedrijfsnetwerk. Het nadeel van deze routers is dat ze 130 euro kosten en dus niet aantrekkelijk zijn voor thuisgebruikers.

Voor thuisgebruikers is de Mikrotik hAP Lite beschikbaar. Deze is een stuk goedkoper dan de RB2011 routers (55 euro) maar heeft ook minder functies.

De hAP heeft een maximale doorvoersnelheid van 100Mbit omdat er geen gigabit poorten aanwezig zijn. Dit maakt in de praktijk niet veel uit voor thuisgebruik omdat internetverbindingen vaak langzamer zijn. Alleen met de dure Ziggo of glasvezel abonnementen loopt u tegen dit limiet aan. Het voordeel van deze router is dat het niet uitvalt, vastloopt of erg veel langzamer word als er meer apparaten verbonden zijn zoals met veel routers die door internetproviders worden meegeleverd.

Draadloos bereik

We hebben ook het draadloos bereik van de hAP vergeleken met de RB2011. Omdat de hAP alleen 2 interne antennes heeft in plaats van externe is het bereik iets minder dan de duurdere RB2011.

In de grafiek staat het bereik op een aantal afstanden uitgebeeld. Soms gaat het bereik weer wat omhoog door reflecties van het WiFi signaal. Op 35 meter is van de hAP het bereik nog steeds -63 dBi, dus ruim voldoende om te verbinden. De meeste apparaten verbinden nog met accesspoints met -80 tot -90 dBi bereik.

In deze test zit er 1 muur tussen de routers en de laptop. In een woonsituatie zitten er vaak meer muren en verdiepingen tussen dus dan zal het bereik uiteraard minder zijn. Maar vaak toch beter dan de meegeleverde routers van de providers.

Conclusie

De de hAP is op veel vlakken net iets minder dan de RB2011 maar door de veel lagere prijs is het een ideale router/accesspoint voor thuisgebruikers. Vooral als er gebruik word gemaakt van sneller internet zoals glasvezel of de snellere ziggo abonnementen.