USB, USB en USB

Geschreven door Martijn Braam op 2015-08-16

Sinds 2008 bevatten computers voor het eerst USB3 poorten. Hetzelfde als de "normale" USB aansluitingen maar dan blauw. Dat is natuurlijk niet het enige verschil. USB3 poorten zijn ongeveer 10 keer zo snel als de oude USB2 aansluitingen. Dit is handig als er veel bestanden gekopieerd moeten worden naar een externe schijf of usb stick. Ook leveren de USB3 poorten meer stroom zodat telefoons sneller op te laden zijn.

USB 3.1

In de zomer van 2013 is een nieuwere versie van USB3 uitgebracht die USB 3.1 heet. Bij deze aansluiting is de snelheid verdubbeld ten opzichte van USB 3 en is er ondersteuning om nog meer stroom te leveren. In de toekomst moet het mogelijk zijn om een beeldscherm aan te sluiten op een laptop die zowel het beeld als de stroom van de laptop krijgt, dat scheelt behoorlijk wat kabels en maakt het mogelijk om een extra scherm te gebruiken op de laptop accu. Ook is het omgekeerde mogelijk, een vast beeldscherm kan stroom terugleveren aan de laptop om met 1 kabel de laptop te laden en beeld op het scherm te laten zien, ideaal voor laptop werkplekken.

USB C

Tegelijk met USB 3.1 is ook de nieuwe USB C stekker aangekondigt. Dit is de eerste stekker die op beide manieren aangesloten kan worden. Ook zijn USB C kabels de enige kabels die dezelfde aansluiting aan beide kanten hebben.

Belangrijk om te weten is dat terwijl USB C stekkers tegelijk met USB 3.1 is uitgebracht dit niet betekend dat dit dezelfde snelheid heeft. USB C stekkers kunnen op de USB 3.1 snelheid werken maar zijn er ook als USB 3.0 en USB 2.0 versies.

USB 3.0, 3.1 gen 1 en 3.1 gen 2

Om alles voor de fabrikanten nog wat duidelijker te maken heeft het USB Implementers Forum (De groep bedrijven die USB zijn begonnen) besloten dat USB 3.0 ook USB 3.1 gen 1 heet en dat de "echte" USB 3.1 ook USB 3.1 gen 2 heet. Dus de enige USB 3.1 type die voordelen heeft is USB 3.1 gen 2.